top of page

Attitude

Anchor 1

1.1 De docent is een lerende en innoverende professional

 

1.1.1 De docent toont aan dat hij/zij een lerende professional is die zelfstandig, creatief en kritisch gebruik maakt van de (nieuwe-) mogelijkheden van ICT bij leren, lesgeven en organiseren van onderwijs.

ICT is niet meer weg te denken uit onze maatschappij, en daarbij ook niet uit het onderwijs. Aan het begin van mijn opleiding ben ik daarom lid geworden van de Facebook pagina van Annette Burgers, zij poost dagelijks allerlei nieuws over het onderwijs. Zo ook nieuwe ICT tools en hoe je deze in kunt zetten tijdens je les.  Ook ben ik ook lid van digischool waar ik op kijk wanneer ik toe ben aan nieuw digitaal leermateriaal. Ik probeer graag nieuwe tools uit om niet gehospitaliseerd te raken aan mijn eigen lessen. Ook is het voor de leerlingen leuk wanneer niet elke les hetzelfde wordt vorm gegeven. 
Op school en tijdens intervisie van stage worden vaak ideeën en ervaringen met elkaar gedeeld. Wanneer mij iets interessant lijkt, probeer ik het uit.

1.1.2 De docent toont aan dat hij beschikt over de overtuiging dat betekenisvol onderwijs vraagt om beargumenteerde inzet van ICT en is in staat om de verworvenheden en beperkingen van technologie te herkennen en te integreren in betekenisvol onderwijs.
Studenten hebben een heel groot gedeelte van de dag hun telefoon in hun hand of zij zitten achter hun laptop. ICT zit in hun opvoeding verweven waardoor zij verschillende programma's snel onder de knie zullen hebben. Daarom is het geen probleem, en zelfs leuk voor studenten wanneer je ICT gebruikt in je lessen. De spanningsboog van de studenten is niet altijd even lang en ook houden zij van afwisseling. Daarom is het belangrijk om niet altijd de zelfde ICT middelen in te zetten. Daarom gebruik ik de ene keer Lesson- up, om via een klassikale mindmap de voorkennis te activeren, en de andere keer een Kahoot of Socrative. Met deze hulpmiddelen activeer ik niet alleen de voorkennis maar check ik ook regelmatig of de leerdoelen zijn behaald.
1.2 De docent is een flexibele adaptieve professional
1.2.1 De docent toont aan dat hij kan inspelen op onderwijskundige veranderingen en behoeften met betrekking tot het gebruik van ICT.
In de maatschappij van tegenwoordig is niks constant. Alles fluctueert continue en de ontwikkelingen vliegen je om de oren. Het enige wat zeker is, veranderingen zullen blijven komen. Studenten slaan steeds minder snel een boek open, wat zij willen weten hebben zij binnen een paar klikken op het internet gevonden. Daarom is digitale vaardigheid erg belangrijk voor de studenten anno nu. zij moeten weten wat ze waar kunnen vinden op het grote web, en klopt het wat er online staat? In het filmpje hiernaast is te zien waar ik als docent rekening mee moet houden voor de studenten die ik nu aan het opleiden ben.
1.2.2 De docent toont aan dat hij initiatieven neemt in het gebruik van ICT om zo sociale- en cross culturele vaardigheden te bevorderen. 
Samenwerkend onderzoekend leren, dat is de visie van de Noorderpoort. Dit is de school waar ik mijn WPL-4 loop. Onder samenwerkend leren valt niet alleen het samen werken aan opdrachten. Het beoordelen van opdrachten valt hier ook onder. Tijdens mijn lessen heb ik gemerkt hoe waardevol het is wanneer studenten elkaar feedback geven. De studenten kijken kritischer naar het gemaakte werk en nemen de feedback ook heel snel aan. Op de Noorderpoort moeten studenten hun gemaakte opdrachten inleveren via IT's ELO. In dit programma zit ook de optie dat studenten elkaars werk nakijken. Het programma verdeeld dan de ingeleverde opdrachten in de groep. Op deze manier kunnen de studenten elkaars werk nakijken en voorzien van feedback.
it's ELO.PNG
1.3 De docent is een reflecterende en onderzoekende professional.
1.3.1 De docent toont aan op methodische wijze ICT-gebruik te analyseren om zo systematisch verbeterpunten in zijn lespraktijk toe te passen en te beoordelen op effectiviteit.
Tijdens mijn WPL-4 geef ik les aan de derde jaars verpleegkundige niveau 4. De lessen die ik geef zijn klinisch redeneren. De ontwikkelgroep van de Noorderpoort heeft besloten om de lessen farmacologie en laboratorium onderzoek in deze lessen te integreren middel een e-learning. De studenten moeten de e-learning volledig zelfstandig maken en de opdrachten inleveren bij de docent, ik. 
Dit was de eerste keer dat de studenten via deze methode lessen moesten volgen. Daarom heb ik een enquête afgenomen om hun ervaring hiermee in kaart te brengen.  De enquête heb ik afgenomen via Google Forms. Uit de enquête kwam dat de studenten eigenlijk geen e-learning meer wilde maken. 'waarom moeten we nog naar school komen als het allemaal online kan'. Dit deed mij inzien dat de stof uit de e-learning meer geïntegreerd moet worden in de lessen op het gebied van toepassen. Dan kunnen de studenten de geleerde theorie gebruiken en zullen zij meer inzien waarom zij de e-learning moeten maken, betekenisvol leren.
1.3.2 De docent toont aan dat hij zoekt naar (interdisciplinaire) samenwerking met collega’s die in een vergelijkbare situatie rondom ICT en onderwijs verkeren.
Op de Noorderpoort zijn regelmatig tentamenweken. De studenten maken dan via een digitaal platform, Quayn, hun toetsen. Verschillende docenten zitten bij de studenten in het lokaal om te controleren of zij niet spieken. Soms werkt Quayn niet optimaal en zijn er digitale problemen. Je kunt niet zomaar weg lopen bij een klas vol studenten die een toets zitten te maken, maar het probleem moet ook opgelost worden. Daarom zijn we sinds kort begonnen om tijdens de toets contact te hebben via Skype. In het ICT lokaal zitten 2 docenten die veel verstand hebben van Quayn. Doet zich een probleem voor, dan kan ik gemakkelijk via Skype contact opnemen (in het chat gedeelte) om zo vragen te stellen. Op deze manier heb ik al meerdere problemen op kunnen lossen voor studenten.
e-learning forms.PNG
skype.png
facebook.png
motivatie.jpg
1.4 De docent is een samenwerkende professional.
1.4.1 De docent toont aan dat hij opgedane ICT kennis en vaardigheden met andere docenten (binnen of buiten de school) kan delen om zo nieuwe kennis te construeren.
Veel collega's op mijn stageschool zitten op Facebook. Zij posten van alles en nog wat. Zij hadden geen idee dat studenten alles konden zien wat zij hadden gepost, zonder dat zij bevriend waren met de student. Daarom heb ik samen met deze collega's hun Facebook privé gemaakt zodat studenten niet meer alles konden zien wat zij gepost hadden. 
Daarnaast ben ik momenteel bezig om colleges op te nemen zodat studenten zelf kunnen kiezen wanneer zij het college bekijken. Tijdens de les gaan we praktisch bezig met de lesstof. Dit doe ik in de opname studio van de NHL Stenden. De eerste video's zijn klaar, deze komen op de WIKI voor de studenten te staan. Wanneer alle video's online staan stuur ik de docenten een mail om eens naar de link te gaan en de video's te bekijken. Dit is namelijk waar het onderwijs steeds meer naartoe gaat. Daarom is het belangrijk dat mijn collega's hier een beeld van krijgen. Hiernaast is één van de video's die ik heb gemaakt te zien.
1.4.2 De docent ondersteunt en motiveert collega’s en leerlingen in hun ICT ontwikkeling.
Ik heb niet alleen mijn collega's geholpen met de privacy instellingen van hun Facebook account maar ook mijn SLB studenten. Zij gingen voor het eerst stage lopen, 20 weken bij een zorginstelling. Het is heel gebruikelijk dat werkgevers even op Facebook gaan kijken wie er bij hen komt werken. Daarom heb ik een deel van mijn SLB les besteed aan het privé maken van de Facebook pagina van de studenten zodat hun toekomstige stageplek niet alle feest foto's konden zien. En niet alleen de werkgevers zoeken de stagiaires op, maar ook cliënten hebben vaak Facebook, tegenwoordig ook steeds meer ouderen. Om een veilige werk/ privé afstand te houden is het daarom ook belangrijk dat de studenten hun Facebook afgeschermd hebben. 
Instagram werkt veel gemakkelijker, hier wisten de studenten zelf hoe zij deze af moesten schermen.
Door de video hierboven hoop ik niet alleen docenten te laten zien wat er mogelijk is op het gebied van ICT. Maar hoop ik hen ook te motiveren. Het kost even extra tijd om de colleges hierin mee te nemen. Maar hierna levert het je tijd op doordat je minder tijd kwijt bent aan je lesvoorbereiding en meer tijd kunt besteden aan coaching en begeleiding van de studenten.
bottom of page